70 88 77 582 w 34
wiślij sms o tresci WNIOSEK na 7393 (3.69 zł za sms)

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

Strefa Pożyczek to portal gdzie możesz w prosty sposób otrzymać pożyczki bez bik na dowód

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkiem z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko świetnie smakują, ale także pamiętają nieoceniony wpływ na własne zdrowie. Niektóre z korzyści jakie stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
są robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też mogą istnieć ponad szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to wyjątkowe źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, wśród której owoce mają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Zaletę ta dotyczy z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale również zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który tworzy robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa również na wzrost liczby antyoksydantów we krwi, tym jedynym wzmacnia system odpornościowy. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału także wyjątkowych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na działanie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają nasz system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno używany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale same trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obecnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i szerokiej miary witaminy C, ułatwia przyswajanie tego elementu. Dlatego wyróżnia się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że wówczas żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i szacowania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest szczególnie istotne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia prawdopodobnie stanowić szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do tworzenia reakcji alergicznych i zawierać bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wpływać uczulenia.

Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wysyła się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na konkretną ich ilość w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie poleca się ich jedzenia postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo wygodne oraz znacznie modne w polskim kraju, sezon rozpoczyna się pod koniec miesiąca i utrzymuje przez cały czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o