Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest elementem, który w systemie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Pamiętamy o jego podaż w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Wyraża się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli sytuacji tego składnika, dzielą się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi może spowodować do niedoborów. Jak je dojrzeć i czy któryś z tych wariantów jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten element, należy jeść produkty zawierające znaczną część żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim przechodzimy do czynienia. Aby zadbać o odpowiedni etap tej podstaw we natur, należy nie tylko idealnie komponować posiłki, ale te badać w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Chodzą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można także wierzyć w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w który środek uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji doprowadzają do poważnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak szybko odróżnić produkty duże w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie spędza w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy zajść w ciele a oryginalnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w niniejszym w czerwonym mięsie czy produktach morza. Warto natomiast pamiętać, że mięso wołowe może mieć blisko 45% żelaza hemowego, jednak jego pobierana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, więc gdy nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, znacznie w gronie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, lub „bez krwi”, to żelazo powstające ze centrów roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a ponadto buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego rodzaju są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy mieć na uwadze, że przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych jest lekka (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na pozytywniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty, a ponadto sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?